بدانیم و اقدام نماییم
آنچه سالمندان نباید بخورند
به گزارش مدیریت روابط عمومی دانشگاه و به نقل از خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ از آن جایی که داشتن یک رژیم غذایی سالم در هر سنی بسیار مهم است بنابراین سالمندان هم نیاز دارند که در مورد انتخابهای غذای خود بسیار هوشمندانه رفتار کنند. افراد در سنین بالاتر سیستم ایمنی ضعیف تری دارند و در نتیجه بیشتر به بیماریها دچار میشوند.
۱. پنیر
پنیر به دلیل سطح اسیدیته پایین و سطح رطوبت بالا و همچنین لیستریا و دیگر مواد تشکیل دهنده، برای سالمندان خطرناک است و سیستم ایمنی آنها را ضعیفتر میکند. بهتر است که سالمندان تا جایی که میتوانند از مصرف هر شکلی از پنیر دوری کنند تا کیفیت زندگی آنها افزایش یابد.
۲. تخم مرغ عسلی
تخم مرغ خام و یا نیمه پز و همان تخم مرغ عسلی خطر ابتلا به مسمومیت غذایی را افزایش میدهد. همه تخم مرغها را باید تا جایی بپزید که زرده و سفیده به طور کامل جامد شود. تخم مرغهای غیر پاستوریزه و همچنین سس مایونز خانگی نباید توسط سالمندان استفاده شود.
۳. ماهی خام
ماهی را حتماً باید بپزید تا باکتریهای آن از بین برود، زیرا مصرف هر گونه ماهی خام به هر شکلی برای همه افراد مخصوصاً سالمندان مضر است. پس اگر عاشق سوشی هستید، بهتر است تا جایی که میتوانید از مصرف آن خودداری کنید.
۴. شیر خام
شاید شیر خام سالم به نظر برسد، اما بهتر است که سالمندان فقط از شیر پاستوریزه سوپر مارکتها استفاده کنند. شیر غیر پاستوریزه که آن را از لبنیاتی میگیرید، طیف بالایی از باکتریهای عامل بیماری را از جمله لیستریا، سالمونلا و ای. کولی دارد.
۵. گریپ فروت
سالمندانی که برای فشار خون بالا، کم خونی و استرس دارو مصرف میکنند، باید حتماً با پزشک مشاوره داشته باشند و برچسب روی دارو را قبل از مصرف گریپ فروت بخوانند، زیرا ممکن است گریپ فروت با داروی آنها تداخل داشته باشد و عوارض جانبی جدی را ایجاد کند.
۶. گوشت نیمه پز
باکتری ای. کولی، سالمونلا و دیگر باکتریها که در گوشت نیمه پز یافت میشوند، عامل مسمومیت غذایی هستند. سالمندان فقط باید گوشتی را مصرف کنند که به طور کامل پخته شده باشد و هرگونه علائم خون در آنها از بین رفته باشد.
۷. آبمیوه غیر پاستوریزه
آب سبزیجات و میوه تازه حاوی سطح بالایی از باکتری هستند که از داخل یا خارج میوه و سبزیجات آمده اند. سالمندان باید از آبمیوههای پاستوریزه شده با کیفیت بالا استفاده کنند تا احتمال ابتلا به بیماری و مسمومیت در آنها کاهش پیدا کند.
۸. جوانه خام
جوانه لوبیا که در محیط گرم و مرطوب رشد میکند، یک محیط ایده آل برای رشد باکتری است. به همین دلیل سالمندان فقط باید جوانههای گیاهی را مصرف کنند که به طور کامل پخته شده باشد و تحت دمای بالا بخارپز شده باشد.
جوانه لوبیا
بسیاری از سالمندان به مصرف غذاهای فرآوری شده روی میآورند، زیرا آماده سازی آنها برایشان راحتتر است. این غذاها سطح بالایی از چربی، سدیم، شکر و نگهدارنده دارند که برای فشار خون، بیماری قلبی عروقی و دیابت آنها مضر است و در نتیجه ممکن است بعد از مصرف آنها در انجام فعالیتهای روزانه هم دچار مشکل شوند.
۱۰. گوشتهای سرد
گوشتهای سرد مثل کالباس، پپرونی، سوسیس و مواد این چنینی که قبل از مصرف، آن را نمیپزند، عاملی برای افزایش بیماریهای انگلی هستند. سالمندان فقط باید گوشتهای سردی را مصرف کنند که بتوانند به طور کامل آنها را بپزند و در نتیجه گوشتهایی که بعد از خریداری شدن و فریز شدن، آماده خوردن هستند، نباید توسط آنها استفاده شود.
۱۱. غذاهای پر سدیم
نمک بیش از اندازه برای سالمندان خطرناک است. به میزان نمک موجود در بستههای خوراکی توجه کنید و برای طعم دادن به غذا سعی کنید از گیاهان و ادویه جات کم ضرر استفاده کنید. سالمندان بالای ۷۰ سال نباید روزانه بیش از ۱.۲ گرم نمک استفاده کنند.
۱۲. کافئین
کافئین در بیشتر چای ها، شکلات و حتی بعضی از داروها وجود دارد. کافئین سبب بی خوابی شبانه و افزایش ضربان قلب میشود پس اگر مشکل قلبی دارید مصرف کافئین ممکن است برای شما خطرناک باشد.
۱۳. نوشیدنیهای رژیمی
یک باور غلط به شما میگوید که غذای دارای قند مصنوعی بهتر از محصولات با قند بالا میباشد. شیرین کنندههای مصنوعی باعث افزایش وزن شده و آسیب رساندن به سلامت دندانها میشود و به دلیل داشتن کالری کمتر شما را وسوسه میکنند که بیشتر مصرف کنید.
۱۴. نوشیدنیهای شیرین
نوشابه و بسیاری از نوشیدنیهای قندی حاوی مقدار بسیار زیادی قند هستند و مصرف اینگونه نوشیدنیها میتواند سبب تشدید مشکلات دیابت شما و چاقی و دیگر مشکلات سلامتی شود. برخی از مواردی که در ابتدای این بخش از نمناک نام بردیم، میتوانند فرد را مستعد بیماری آلزایمر کنند که قطعاً یکی از بیماریهای شایع و چالش برانگیز برای سالمندان محسوب میشود.
توصیههای مفید برای داشتن دوران سالمندی سالم
تغذیه و رژیم غذایی سالمندان نباید پر چرب و پر نمک باشد.
از غذاهای سرخ شده در تغذیه و رژیم غذایی خود استفاده نکنید.
مواد غذایی سفت و سخت هضم را نخورید.
در صورت داشتن مشکلات دندانی غذاها را به صورت چرخ کرده و یا پوره استفاده کنید.
همراه سالاد و سبزیجات سس مایونز نخورید.
مصرف سوسیس، کالباس و همبرگر را در رژیم غذایی خود به حداقل برسانید.
از روغنهای جامد، کره و چربیهای حیوانی استفاده نکنید.
از مصرف کله پاچه، دل، جگر و احشا داخلی حیوانات پرهیز نمایید.
سالمندان نباید پرخوری و یا کم خوری کنند
افراد بالاتر از ۶۵ سال یا سالمندان با تغییراتی در توان فرد و حواس روبرو میشوند. کاهش حواس مثل حس چشایی و بویایی یکی از عوارض مهم دوران سالمندی است. حتماً شنیده اید که افراد پیر میگویند غذاها دیگر مزه قدیم را ندارد، زیرا آنها نیمی از حس خود را از دست داده اند. از این رو دقت در تغذیه سالمندان برای حفظ سلامت بدنی آنها اهمیت دارد.
بسیاری از سالمندان به دلیل کاهش حواس بیش از حد مواد غذایی مصرف کرده که موجب بروز چاقی و بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون و... در آنها میشود. گرفتن رژیمهای سخت و افراطی و تک قطبی برای سالمندان ممنوع است.
بسیاری از سالمندان نیز به دلیل کاهش حواس دچار سوء تغذیه میشوند که خطرات خاصی به همراه دارد.
بعضی اوقات سالمندان نیز در اثر کم خوراکی دچار سوء تغذیه میشوند که ناشی از عدم اشتها یا مسائل جانبی دیگر است که این نیز خطرات خاصی به همراه دارد و مراقبتهای مربوط به خود را میطلبد.
نظر شما :